Вести - Недостатоците на цементираниот карбид главно ги вклучуваат следните точки:

Недостатоците на цементираниот карбид главно ги вклучуваат следниве точки:

Дефекти на жешко пукање: Карбидот е подложен на топло пукање при високи температури.Ова е главно затоа што кобалтот може да реагира со карбиди на високи температури за да формира штетни фази, а со тоа да ја намали цврстината и доверливоста на материјалот

https://www.ihrcarbide.com/about-us/

Дефекти на порозност:Карбидсодржи пори.Овие дефекти се предизвикани од влијанието на гасот за време на процесот на подготовка.Дополнително, густината на самиот цементиран карбид не е висока, што е исто така причина за проблемот со порозноста.

Крутост на границата на зрното: на повисоки температури, може да се појави кршлива фрактура на границите на зрната на цементираниот карбид, а овој дефект може сериозно да влијае на својствата на материјалот.

https://www.ihrcarbide.com/yg15-milling-pr-ro-rt-fo-size-tungsten-carbide-roller-cold-rolling-longlife-product/

Лесно за фрактура:Карбидима релативно ниска цврстина на фрактура, а микропукнатини може да се појават дури и при мали оптоварувања, што предизвикува скршење на компонентата.

Лесно се крши:Карбидисто така има недоволна цврстина на фрактура и лесно ќе се скрши кога е подложен на големи удари или оптоварувања на свиткување.

https://www.ihrcarbide.com/yg15-milling-pr-ro-rt-fo-size-tungsten-carbide-roller-cold-rolling-longlife-product/

Не е отпорен на топлина: термичка стабилност на цементираникарбиде сиромашен.Кога температурата ќе надмине 500°C, нејзината организациска структура може да се промени, а со тоа да ги изгуби оригиналните перформанси.

Лоша цврстина: Цврстината нацементиран карбиде послаб од другите инженерски материјали и не може да издржи големи ударни сили.


Време на објавување: Февруари 20-2024