Вести - Волфрам карбид студени палети и цртање на жица од волфрам карбид умира

Зошто волфрам-карбид е најпогоден за употреба во индустријата за прицврстувачи

Умира волфрам карбидсе смета за најпогоден за употреба во индустријата за прицврстувачи поради следниве причини:

https://www.ihrcarbide.com/gt40-cemented-carbide-cold-forging-die-yg11-high-impact-resistant-product/

  1. Висока цврстина:Палети од волфрам карбидима исклучително висока цврстина, обично над 90 на Мохсовата скала на тврдост (HRA).Оваа висока цврстина дозволуважужу волфрам карбидда издржат високи нивоа на притисок и удар во индустријата за прицврстувачи и не се склони кон деформација или абење.
  2. Отпорност на абење:Цртеж на жица од волфрам карбид умираима одлична отпорност на абење и може да го задржи интегритетот и прецизноста на неговата површина при чести триење и судири.Ова е критично во индустријата за прицврстувачи бидејќи прицврстувачите создаваат триење и абење кога се поврзани и исклучуваат.
  3. Отпорност на корозија:Волфрам карбид ладен наслов умираима добра отпорност на корозија и може да се користи во различни работни средини, вклучувајќи висока температура, висока влажност и хемиски корозивни медиумски средини.Ова овозможувапалети од волфрам карбидда се справи со различни работни услови и потреби во индустријата за прицврстувачи.
  4. Стабилност на висока температура:Пелети од волфрам карбидима добра стабилност на високи температури и може да ја задржи својата цврстина и сила во средини со висока температура.Ова е особено важно за индустријата за сврзувачки елементи, бидејќи некои сврзувачки елементи се предмет на високи температури и термичко проширување за време на употребата.
  5. https://www.ihrcarbide.com/15-cobalt-yg15-tungsten-carbide-cold-heading-dies-for-cold-heading-machine-product/

Да резимираме,жужу волфрам карбид фабрикасе смета за еден од најпогодните материјали за употреба во индустријата за сврзувачки елементи поради неговата висока цврстина, отпорност на абење, отпорност на корозија и висока температурна стабилност.


Време на објавување: 17-ти септември 2023 година